Skip to main content Skip to footer

Sporočilo četrtega svetovnega dne varnosti hrane 2022

Professional Article

Sporočilo četrtega svetovnega dne varnosti hrane 2022

Professional Article

PDF

Peter Raspor, Univerza v Ljubljani ,

Blaža Nahtigal, MZZ, Veleposlaništvo RS v Rimu ,

Matjaž Guček, Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ,

Boris Kovač, Univerza na Primorskem ,

Andrej Ovca, Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani ,

Marko Ponikvar, SLOREST Ljubljana ,

Janez Posedi, Veterinarska fakulteta, Univerza v Ljubljani ,

Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje ,

Marjeta Recek, Ministrstvo za zdravje

Sonja Smole - Možina, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani


Abstract

Svetovni dan varnosti hrane je bil letos organiziran četrtič, in sicer dne 7. junija 2022 v Državnem svetu Republike Slovenije, še vedno v ozračju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, vendar že polodprto, kar je omogočilo udeležbo strokovnjakov iz držav zahodnega Balkana. Prav tako se je z nami virtualno povezala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). V ciljnem poslanstvu je svetovni dan varnosti hrane sledil napotilu Združenih narodov, ki poziva k udejanjanju varnosti živil in prehranjevanja s sloganom »Varnejša hrana, boljše zdravje«.

Konferenco so v prostorih Državnega sveta RS organizirali Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije (MKGP) in Evropska mreža deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje. Pobudnik in predsednik programskega odbora, zaslužni profesor Peter Raspor in generalni direktor UVHVVR, Matjaž Guček, sta v obstoječih razmerah odpiranja družbe uspela zagotoviti aktualen program in njegovo izpeljavo z vso podporo Državnega sveta RS. Ponovno smo želeli obuditi sodelovanje z državami zahodnega Balkana in se povezati z agencijo EFSA, saj je 20. obletnica uveljavitve evropske zakonodaje, ki ureja področje varnosti in varne hrane, naravnost klicala k takšni razpravi v javnosti. Leta 2002 sprejeta krovna evropska zakonodaja na področju varnosti živil ima številne, tako vsebinske kot praktične posledice za obvladovanje varnosti živil v EU in tudi širše v svetu. Uredba (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi splošnih načel in zahtev živilske zakonodaje, ustanovitvi Evropske agencije za varnost hrane in določitvi postopkov na področju varnosti hrane, ki je 28. januarja 2002 vstopila v evropski zakonodajni prostor, je spremenila marsikaj. Najbolj se je dotaknila odgovornosti za zagotavljanje varnosti živil, saj je ta postala na nek način deljena. To pa je tako v pridelovalnem, predelovalnem kot tudi oskrbovalnem pogledu sprožilo številne izzive, ki smo jih desetletja uspešno premagovali.