Abstract
Svetovni dan varnosti hrane je bil letos organiziran tretjič, in sicer 7. junija 2021 v Državnem svetu Republike Slovenije, še vedno v ozračju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19 v Republiki Sloveniji. V osnovnem poslanstvu je sledil napotilu Združenih narodov, ki poziva k udejanjanju varnosti živil in prehranjevanja s sloganom »Varna hrana za zdrav jutrišnji dan«. Z napotilom, ki pravi:
1. Zagotovite varno hrano
2. Pridelujete in predelujte varno hrano
3. Ohranite hrano varno
4. Vedite, kaj je varna hrana
5. Združujte se za varnost hrane
Obenem pa pozivajo k aktivnostim ključne dejavnike vzdolž živilsko prehranske oskrbovalne verige:
1. Vlade morajo zagotoviti varno in kakovostno hrano za vse
2. Kmetijstvo in proizvajalci hrane morajo sprejeti/upoštevati dobre prakse
3. Nosilci dejavnosti se morajo prepričati, da je hrana varna
4. Potrošniki se morajo (na)učiti kaj je varna in zdrava hrana
5. Za varno hrano in dobro zdravje je potrebno sodelovanje vseh!
Konferenco so v prostorih Državnega sveta RS organizirali Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) Republike Slovenije in Evropska mreža deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje. Pobudnik in predsednik programskega odbora, zaslužni profesor Peter Raspor, in generalni direktor UVHVVR, Matjaž Guček, sta v nehvaležnih razmerah odpiranja družbe uspela zagotoviti aktualen program in njegovo izpeljavo z vso podporo Državnega sveta RS in predsednika Alojza Kovšce.