Skip to main content Skip to footer

SPOROČILO PRVEGA SVETOVNEGA DNE VARNE HRANE 2019

Professional Article

SPOROČILO PRVEGA SVETOVNEGA DNE VARNE HRANE 2019

Professional Article

PDF

Peter Raspor, Univerza v Ljubljani ,

Darja Barlič Maganja, Fakulteta za vede o zdravju, Univerza na Primorskem ,

Urška Blaznik, Nacionalni inštitut za javno zdravje ,

Bojan Butinar, Znanstveno-raziskovalno središče Koper ,

Ivan Eržen, Nacionalni inštitut za javno zdravje ,

Matjaž Guček, UVHVVR, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ,

Mojca Jevšnik, Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani ,

Tomaž Langerholc, Fakulteta za biosistemske vede, Univerza v Mariboru ,

Elizabeta Mičović, UVHVVR, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ,

Blaža Nahtigal, UVHVVR, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ,

Janez Posedi, UVHVVR, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ,

Sonja Smole - Možina, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Stanka Vadnjal, Veterinarska fakulteta, Univerza v Ljubljani


Abstract

Letos je bil prvič 7. junija 2019 v Državnem svetu Republike Slovenije organiziran dogodek z delovnim naslovom »Udejanjanje varnosti živil v stroki, praksi in izobraževanju«. Konferenco so organizirali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) Republike Slovenije, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Državni svet Republike Slovenije in European Declaration on Food, Technology and Nutrition Network. Dogodek so organizirali pobudnik in predsednik programskega odbora prof. dr. Peter Raspor, predsednik organizacijskega odbora dr. Janez Posedi in sekretarka dr. Elizabeta Mičović.

Udeleženci so imeli čast prisluhniti govoru dr. Aleksandre Pivec, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z naslovom »Živila v luči svetovnega dneva varne hrane«, ki mu je sledilo 12 predavanj in okrogla miza, na kateri so sodelovali predstavniki Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije ter obravnavali »Izzive za dobre prakse varnosti živil in njihovo udejanjanje med nosilci živilske dejavnosti«. Ta dan so udeleženci označili za pomemben in izrazili podporo, da se mora tovrstni dogodek organizirati vsako leto, saj se bo samo tako človeštvo posvetilo zavedanju o pomenu varnosti hrane ter kakšen dar je to za posameznega človeka in za našo skupnost. To zavedanje moramo deliti tako stroka kot tudi vse javnosti, ki delujejo v naši družbi. To se je tudi zgodilo. Ta dan je bil pomemben za slovensko živilsko-prehransko-oskrbovalno verigo. Enako ali pa še pomembnejši je ta dogodek za vse nas, ki lahko dnevno brezskrbno uživamo živila, brez razmišljanja o mogočih tveganjih za zdravje. Postavlja se vprašanje, ali je to res tako. Kaj vse bi še morali narediti, da bi bilo tako? V kolikšni meri se zavedamo osnovnih higienskih postopkov in kako jih v praksi res obvladujemo?