Abstract
Starostnike obravnavamo kot ranljivo populacijsko skupino, zato sta varna in zdrava prehrana temelj njihovega trdnega zdravja, dobrega telesnega in duševnega stanja ter prijetnega počutja. Namen prispevka je preko rezultatov domačih in tujih znanstvenih objav povzeti stanje na področju zagotavljanja varnosti živil v skupini starejših potrošnikov. Iskanje objav je bilo izvedeno v bibliografskih bazah Scopus in Web of Science za obdobje 1990 in 2017. V končni izbor za pregled je bilo zajetih skupno 20 objav. Številni sodelujoči v pregledanih raziskavah izražajo visok nivo prepričanja v lastno znanje in ustreznost veščin varne priprave hrane, kar utemeljujejo z dolgoletnimi izkušnjami. Vendar pa raziskave, ki vključujejo kombinirano metodologijo, tega ne potrdijo. Glede na rezultate raziskav med doma živečimi starostniki je potrebno izboljšati znanje o varnosti živil in ravnanje z živili, ter vplivati predvsem na dojemanje potencialnega tveganja za zdravje, ki lahko izhaja tudi iz doma pripravljene hrane. Programi, ki bodo obravnavali varnost živil, morajo biti naravnani celostno z uporabo različnih oblik osveščanja preko komunikacijskih kanalov, katerim starostniki najbolj zaupajo. Upoštevati je potrebno interese ciljne skupine. Obseg informacij mora biti vsebinsko skrbno izbran, v manjšem obsegu ter v kombinaciji z osebnim kontaktom (npr. z zdravstvenim osebjem ali osebjem v trgovini).
Keywords
- varnost živil
- potrošnik
- starostnik
- znanje
- odnos
- ravnanje